Sätt ugnen på 175°. Klä en liten långpanna, ca 20x25 cm, med bakpapper.
Smält matfettet i en väl tilltagen kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt matfettet svalna något.
Tillsätt socker och ägg och rör om. Sikta ner de torra ingredienserna. Tillsätt sist tranbären och 2 dl av nöt- och mandelhacket. Rör smeten slät.
Bre ut smeten i formen och strö över det sparade nöt- och mandelhacket.
Grädda i nedre delen av ugnen i totalt ca 25 minuter. Då det återstår ca 7 minuter av gräddningstiden öppnas luckan varsamt och den grovhackade chokladen strös över.
När kakan tas ur ugnen bör den fortfarande vara något gungig i mitten. Om den vita chokladen börjar få för mycket färg kan man ställa in en ugnsplåt på mellanfalsen för att täcka.
Låt kakan kallna i formen och skär därefter upp den i bitar.