Kladdkakemums med fikon och kanel

Kladdkakemums med fikon och kanel

Av: / Foto: Annika Broman
50 min
35 stycken
Mycket chokladsmak och julig touch av fikon och kanel.
Fler recept på:
Brownies, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 150 g torkade fikon
    2. 400 g margarin eller smör
    3. 7 dl strösocker
    4. 4 dl kakao
    5. 1 msk kanel
    6. 1/2 tsk salt
    7. 8 st ägg
    8. 5 dl vetemjöl
  1. Chokladganache

    1. 150 g mörk choklad
    2. 1 dl vispgrädde
    3. 2 msk smör
  2. Garnering

    1. ev jordgubbskulor

Gör så här

    1. 1.

      Skär bort skaften på fikonen och skär resten i små bitar.

    2. 2.

      Smält matfettet i en kastrull.

    3. 3.

      Häll matfettet i en bunke tillsammans med socker, kakao, kanel, salt och ägg. Blanda. Rör sist ner mjöl och fikon. Bred ut smeten i bakpappersklädd långpanna, 30x40 cm.

    4. 4.

      Grädda mitt i ugnen i 175° , 15–20 min. Låt kakan kallna ordentligt, gärna över natten.

    5. 5.

      Dela chokladen i bitar och lägg dem i en skål. Värm grädden i en kastrull och häll den över chokladen. Tillsätt smöret i små bitar och rör en stund så att allt blandas. Låt svalna.

    6. 6.

      Bred ganachen på kakan och skär i rutor. Strö eventuellt över lite jordgubbskulor.

Tips från kocken

□Grädda inte för länge! Kakorna ska vara lite kladdiga när du tar ut dem, de stelnar när de har kallnat. □Du kan ersätta fikonen med torkade dadlar, kärna ur dem och skär i små bitar.
Fler recept på:
Brownies, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?