Kladdkaka med apelsin och chokladkräm

Kladdkaka med apelsin och chokladkräm

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
8 personer
En kladdkaka med extra allt – söt, syrlig, krämig och chokladig – allt på en gång! Addera gärna en klick vispad grädde vid serveringen för extra njutning.
Fler recept på:
Choklad , Brownies, Bröllop, Begravning, Alla Hjärtans Dag
Annons

Ingredienser

    1. 300 g smör
    2. 6 dl strösocker
    3. 4 st ägg
    4. 2 tsk vaniljsocker
    5. ½ krm salt
    6. 3 dl vetemjöl
    7. finrivet skal av 1 apelsin
    8. 1 dl kakao
  1. Chokladkräm

    1. 100 g smör
    2. ½ dl kakao
    3. 1 1/4 dl florsocker
    4. 1 tsk vaniljsocker
    5. 1 msk mjölk
  2. Garnering

    1. 75 g mörk choklad
    2. rivet skal av 1 apelsin

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 °C. Spänn ett bakpapper i botten på en rund form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar kant.

    2. 2.

      Smält smöret i en gryta som är stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och salt och blanda noga. Rör sist i mjölet.

    3. 3.

      Häll av 1/4 av smeten i en skål. Blanda ner apelsinskalet i skålen.

    4. 4.

      Blanda kakaon med resten av smeten och häll den i formen. Klicka i apelsinsmeten och dra runt med en sked till ett marmorerat mönster. Grädda i ugnen i 30 minuter. Låt kakan svalna i formen och kyl den sedan, gärna till nästa dag.

    5. 5.

      Chokladkräm: Skär smöret i bitar och mixa det mjukt och krämigt tillsammans med kakaon i en matberedare. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och mjölk och mixa allt till en fluffig smörkräm.

    6. 6.

      Lossa kakan från formen och bre över krämen. Skär chokladen i flagor med en vass kniv. Strö chokladflagor och apelsinskal över kakan.

Tips från kocken

Kakan kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen i upp till 4 dagar. Men vänta med garneringen till servering.
Är innehållet i detta recept olämpligt?