Kladdkaka i adventstid

Kladdkaka i adventstid

Av: / Foto: Pontus Ferneman
50 min
8 bitar
Servera med vispad grädde eller crème
Fler recept på:
Jul, Advent, Brownies
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 100 g vit choklad
    3. 100 g smör
    4. 1/2 g saffran
    5. 2 st ägg
    6. 2 dl strösocker
    7. 11/2 tsk vaniljsocker
    8. 21/2 dl vetemjöl
  1. Garnering

    1. 1 st fikon (klyftor)
    2. granatäppelkärnor
    3. citronmeliss
  2. Servering

    1. vispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Spänn fast bakpapper över bottnen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam, och smörj formens kanter. Hacka chokladen. Smält den tillsammans med smöret på låg värme. Rör ner saffran i blandningen. Ställ åt sidan.

    2. 2.

      Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Vänd försiktigt ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet och vänd försiktigt runt så att allt blandas.

    3. 3.

      Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Låt svalna. Låt kakan sedan stå i kylen tills den är helt kall, gärna några timmar. Garnera inför servering.

Tips från kocken

Mortla saffran med lite socker och ev några droppar konjak innan den används i degen. Använd nystött kardemumma i stället för färdigmald, det ger en helt annan, rikare smak! Bäst blir den läckra kakan om den får vila några timmar i kylen.
Fler recept på:
Jul, Advent, Brownies
Är innehållet i detta recept olämpligt?