Kitchari

Kitchari

Av:
4 pers
Ayuruvedisk rätt för framför allt Vata. Receptet är hämtat från boken "Maten är min medicin" av Janesh Vaidya.
Annons

Ingredienser

    1. 1 1/2 dl Mungbönor som blötlagts och kokats enl anvisning på förpackningen
    2. 3 dl Basmatiris
    3. 1/2 tsk Spiskummin
    4. 1/2 tsk Fänkålsfrön
    5. 1/2 tsk Gurkmeja
    6. 1/4 tsk Cayennepeppar
    7. 1 krm Malen koriander
    8. 1 krm Kardemumma
    9. 1 tsk Torkad oregano
    10. 1 krm Svartpeppar
    11. 1 msk Riven ingefära
    12. 2 msk Olivolja (eg Ghee)
    13. 1 Lagerblad
    14. 1/2 tsk Salt

Gör så här

    1. 1.

      Koka mungbönor och ris.

    2. 2.

      Mortla fänkål och spiskummin, blanda ner alla övriga kryddor utom salt och lagerblad.

    3. 3.

      Värm oljan, sänk värmen till hälften. Tillsätt ingefära och lagerblad och rör i 30 sek. Rör sedan ner kryddorna och rör ytterligare 30 sek. Vänd ner riset och salta.

    4. 4.

      Blanda ner mungbönorna i riset. Låt stå på mycket låg värme i 1 min. Rör hela tiden.

    5. 5.

      Servera i en djup skål. Gott är att t ex blanda ner färska tomater samt servera jordnötter till.

Är innehållet i detta recept olämpligt?