Kikärtsgryta med  gurksallad

Kikärtsgryta med gurksallad

Av: / Foto: Ralph Månsson
25 min
4 pers
Annons

Ingredienser

    1. 1 burk kikärtor, 410 g, avrunnen vikt 250 g
    2. 1 burk linser, 380 g, avrunnen vikt 230 g
    3. 1 gul lök
    4. 1 stor vitlöksklyfta
    5. 1 limefrukt, skal
    6. 1/2 limefrukt, saft
    7. 2 msk rapsolja
    8. 1 tsk spiskummin
    9. 2 tsk torkad koriander
    10. 3 tsk gurkmeja
    11. 400 milliliter kokosmjölk, lätt
    12. 2 tsk flytande honung
    13. salt och peppar
    14. 100 g spenat
  1. Gurksallad

    1. 15 cm gurka
    2. 2 salladslökar
    3. 50 g suger snaps
    4. 4 cm röd chili
    5. 1/2 lime
  2. Servering

    1. råris

Gör så här

    1. 1.

      Låt kikärtor och linser rinna av. Strimla löken, pressa vitlöksklyftan och lägg dem i en stor kastrull. Riv det yttersta skalet från limen och pressa över saften från halva frukten. Tillsätt 2 msk olja, spiskummin och koriander. Fräs ett par minuter på hög värme.

    2. 2.

      Tillsätt kikärtorna, linserna och gurkmejan. Fräs ytterligare ett par minuter. Häll på kokosmjölken och låt små koka på medelhög värme i ca 10 minuter. Tillsätt honung och smaka av med salt och peppar. Rör ner spenaten precis före servering.

    3. 3.

      Gurksallad: Dela gurkan på mitten, gröp ut kärnorna och strimla den. Blanda med finhackad salladslök, suger snaps och röd chili. Pressa över saften från 1/2 lime.

    4. 4.

      Servera kikärtsgrytan med nykokt råris och gurksalladen.

Tips från kocken

490 kcal/ portion - Om du äter vegetarisk kost dagligen är det viktigt att tänka på energiintaget. Energiintaget är oftast lägre än om du äter en allsidig kost. Tänk på att äta många små mål, 5-6, per dag. - Tänk på att variera proteinkällorna: bönor och linser, nötter och frön, tufo och quorn samt fullkornsprodukter. - Tillaga dina vegetariska rätter i gjutjärnsgrytor för att få i dig extra järn! - Ät gärna bröd av fullkorn eller surdeg till din måltid för att få i dig bra med energi.
Är innehållet i detta recept olämpligt?