Kikärtsbröd med kryddig smak

Kikärtsbröd med kryddig smak

Av: / Foto: Åsa Dahlgren, Erik Karlsson
90 min
28 bröd
Kikärterna gör bullarna både saftiga och smakrika.
Annons

Ingredienser

    1. 1 burk kikärter
    2. 1 tsk fänkålsfrö
    3. 1 tsk anisfrön
    4. 1 tsk kumminfrön
    5. 1 pkt jäst
    6. 50 g smör
    7. 5 dl vatten
    8. 1 msk strösocker
    9. 1 1/2 tsk salt
    10. 5 dl rågsikt
    11. ca 10 dl vetemjöl
  1. Garnering

    1. kumminfrön

Gör så här

    1. 1.

      Skölj kikärterna och mixa dem i matberedare eller med stavmixer. Stöt fänkålsfrön, anisfrön och kumminfrön i en mortel.

    2. 2.

      Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vattnet och värm degvätskan till ca 37 grader.

    3. 3.

      Lös upp jästen i lite av degvätskan. Rör ner kikärterna, resten av degvätskan, kryddor, socker, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

    4. 4.

      Arbeta degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 28 delar och rulla dem till släta bullar. Låt jäsa på en plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

    5. 5.

      Pensla bullarna med vatten och strö på lite kumminfrön. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?