Kavring

Kavring

Av: / Foto: Anders Norrsell
160 min
2 st bröd
Matiga och användbara bröd som passar bra till bland annat julsillen.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 250°
    2. 75 g smör
    3. 5 dl naturell yoghurt
    4. 50 g jäst för söta degar
    5. 2 dl brödsirap
    6. 2 tsk salt
    7. 2 tsk stött fänkål
    8. 2 tsk stött anis
    9. 2 tsk malda pomeransskal
    10. 6 dl rågmjöl
    11. ca 9 dl vetemjöl special

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret. Tillsätt yoghurt och låt det bli fingervarmt.

    2. 2.

      Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av degspadet. Tillsätt resterande degspad tillsammans med sirap, salt och kryddor.

    3. 3.

      Blanda ner rågmjöl och det mesta av vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt cirka 1 timme.

    4. 4.

      Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma degen till 2 lika stora limpor. Placera limporna i väl smorda brödformar som rymmer 1½ liter. Täck med en bakduk och låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°.

    5. 5.

      Täck limpformarna med aluminiumfolie. Grädda längst ner i ugnen cirka 35 minuter. Ta av folien och grädda några minuter till så att bröden får fin färg. Ta ut, lägg limporna uppochner på ett galler och låt dem svalna en stund under formarna.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?