Karelska piroger

Karelska piroger

Av: / Foto: https://i2.wp.com/astanet.se/wp-content/
Annons

Ingredienser

    1. 2 dl vatten, kallt
    2. 2,5 dl vetemjöl
    3. 2,5 dl rågmjöl
    4. 1 msk smör, mjukt, blanda med vattnet
    5. 1 tsk salt
  1. Fyllning med risgröt

    1. 3 dl vatten
    2. 2 dl grötris
    3. 6 dl mjölk
    4. salt
  2. Äggsmör

    1. 2 st ägg, hårdkokta
    2. 100 g smör

Gör så här

    1. 1.

      Piroger: Häll upp salt och mjöl på ett bakbord och blanda väl, blanda i det mjuka matfettet och tillsätt vattnet, lite i taget.

    2. 2.

      Knåda ihop degen och forma till en rulle med ca 5 cm i diameter. Skär rullen i ca 2 cm breda skivor.

    3. 3.

      Forma bullar av skivorna och kavla ut dem på mjölat bord till cirklar. Lägg degcirklarna på varandra med lite mjöl emellan, på takpannevis.

    4. 4.

      Täck med en handduk och låt vila i 30-40 minuter.

    5. 5.

      Fyllning: Koka riset i vatten med lite salt tills vattnet nästan kokat in.

    6. 6.

      Tillsätt mjölken och låt gröten puttra i ca 30 min på svag värme under lock.

    7. 7.

      Piroger: Värm ugnen till 275-300 grader.

    8. 8.

      Lägg en klick fyllning på varje degcirkel. Vik upp kanterna runt om fyllningen lite grann och "rynka" kanterna mot fyllningen som när man rynkar en kjollinning.

    9. 9.

      Grädda pirogerna mitt i ugnen i 5-10 min.

    10. 10.

      Smält lite smör och rör ut med vatten. Så snart de varma pirogerna kommer ut ur ugnen penslas de med smörvattnet.

    11. 11.

      Servera pirogerna varma med kallt äggsmör: Blanda 2 hårdkokta hackade ägg med 100 g smör eller margarin.

Är innehållet i detta recept olämpligt?