Kardemummaknutar

Av: / Foto: Ralph Månsson
100 min
30
Himmelsk goda kardemummaknutar.
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst för söta degar
    2. 4 dl fingervarm mjölk
    3. 125 g rumsvarmt smör eller margarin
    4. 1 dl vit sirap
    5. 2 krm salt
    6. 1 st ägg
    7. 11–12 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 125 g smör eller margarin
    2. 3/4 dl ljust muscovadosocker
    3. 2 tsk nystött kardemumma
    4. 1 tsk vaniljsocker
  2. Garnering

    1. 2 msk smör
    2. 1/2 dl socker
    3. 1 tsk nystött kardemumma

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.

    2. 2.

      Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, salt och ägg.

    3. 3.

      Blanda sist ner 8 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med en bakduk och låt fördegen vila i ca 30 minuter.

    4. 4.

      Tillsätt det sparade vetemjölet och arbeta nu samman till en blank och smidig deg.

    5. 5.

      Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den rektangulär, ca 40x50 cm.

    6. 6.

      Blanda alla ingredienserna till fyllningen och bre ut över halva deglängden. Vik därefter över den andra deghalvan så att fyllningen täcks. Sporra upp degen i remsor och tvinna till knutar.

    7. 7.

      Lägg knutarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250.

    8. 8.

      Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen i 7–8 minuter.

    9. 9.

      Smält smöret till garneringen och pensla tunt över bullarna. Doppa dem i socker och nystött kardemumma som blandats samman.

Är innehållet i detta recept olämpligt?