Kantarellrisotto med citronlax

Kantarellrisotto med citronlax

Av: / Foto: Ulrika Pousette
90 min
4 personer
Frossa i kantareller när det är säsong. Senare på hösten kan du använda trattkantareller.
Fler recept på:
Risotto, Citron, Kantareller
Annons

Ingredienser

  1. Risotto

    1. 1/2–1 liter kantareller, rensade salt, peppar
    2. 1 st gul lök
    3. ca 1 liter hönsbuljong
    4. 2 dl vitt vin
    5. 3 dl risottoris, t ex avorio
    6. 1 påse babyspenat
    7. 2 dl färskriven parmesan
    8. nymalen svartpeppar
  2. Lax

    1. 4 st laxfiléer à 125 g
    2. salt, citronpeppar
    3. 1 st citron, saften av 1/2 och finstrimlat skal av hela
  3. Garnering

    1. färsk örter
  4. Honungsglaserade päron och morötter

    1. 1 st liten gul lök
    2. 2 st päron
    3. 1 msk flytande honung
    4. salt, peppar

Gör så här

    1. 1.

      Skär stora kantareller i bitar. Hetta upp lite smör. Lägg i kantarellerna och stek dem knapriga på ganska stark värme ca 10 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra.

    2. 2.

      Finhacka löken. Koka upp buljongen med vinet och håll det varmt.

    3. 3.

      Fräs löken mjuk i lite olivolja i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt riset och fräs ca 1 minut. Häll på hälften av buljongblandningen och koka riset på svag värme utan lock, rör om då och då. Tillsätt sedan mer buljong i omgångar, ca 2 dl i taget, allt eftersom den sugs upp av riset. Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter.

    4. 4.

      Ta grytan från värmen, vänd ner spenaten och rör om tills den blivit mjuk. Blanda i hälften av osten. Vänd ner kantarellerna.

    5. 5.

      Stek laxen i lite olja på medelvärme ca 3 minuter på varje sida. Salta och peppra på båda sidor. Ringla över citronsaften och toppa med citronskal. Efterstek under lock ca 5 minuter.

    6. 6.

      Lägg risotton med laxen på tallrikar. Strö över resten av osten. Garnera med örter. Servera med honungsglaserade päron och morötter.

    7. 7.

      Honungsglaserade päron och morötter: Skala morötterna. Skala och klyfta löken. Skär päronen i klyftor. Smält rejält med smör i en stekpanna. Lägg i morötter och lök, fräs på inte för stark värme under lock ca 10 minuter. Tillsätt päronklyftorna och fräs 5–8 minuter. Ringla över honungen, salta och peppra, fräs ca 1/2 minut.

Fler recept på:
Risotto, Citron, Kantareller
Är innehållet i detta recept olämpligt?