Kantarell och skinkpajer

Kantarell och skinkpajer

Av: / Foto: Anders Norrsell
45 min
6 personer
Pastejer bakade i muffinsbleck. Här spelar osten huvudrollen, så välj ost med kraftig smak, t ex Västerbotten eller cheddar.
Fler recept på:
Picknickmat, Paj, Kantareller, Svamp
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. Ugn 175°
    2. 125 g smör
    3. 3 dl vetemjöl
    4. 2 msk kallt vatten
  2. Fyllning

    1. 75 g rökt skinka, tärnad
    2. 2 dl vispgrädde
    3. 2 st ägg
    4. 1 1/2-2 dl riven lagrad ost
    5. 100 g kantareller
    6. 1/2 st gul lök, finhackad
    7. 1 msk olja
    8. 1 tsk salt
    9. 1 krm svartpeppar
  3. Garnering

    1. kryddgrönt
    2. kantareller
    3. lingon

Gör så här

    1. 1.

      Blanda vetemjöl och matfett, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och låt allt formas till en degboll.

    2. 2.

      Tryck eller kavla ut degen i små smorda formar, ca 4-5 cm i diameter. Jämna till kanterna ordentligt och ställ i frysen.

    3. 3.

      Fyllning: Blanda skinka, grädde, ägg och riven ost. Dela svamparna vid behov. Ta undan några till garnering.

    4. 4.

      Fräs svamp och lök blankt och smidigt i olja utan att det tar färg. Salta och peppra. Vänd ner i äggsmeten.

    5. 5.

      Ta ut formarna ur frysen och nagga pajskalet med en gaffel. Fördela smeten i formarna och baka i ugnens mitt ca 20-25 minuter, testa med sticka.

    6. 6.

      Låt svalna lite, ta ur formarna, garnera och servera som tillbehör på buffébordet.

Tips från kocken

Har du inget muffinsbleck kan pastejerna bakas i aluminiumformar.
Fler recept på:
Picknickmat, Paj, Kantareller, Svamp
Är innehållet i detta recept olämpligt?