Kanelglasspaj

Kanelglasspaj

Av: / Foto: Anette Nilsson
35 min
12 bitar
Fantastisk glasspaj med smak av kanel och blodapelsiner!
Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Paj, Jul, Advent, Baka
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 15 st digestivekex
    2. 75 g smör
    3. 1 tsk vaniljsocker
  2. Fyllning

    1. 2 st ägg
    2. 300 g naturell färskost
    3. 3 dl vispgrädde
    4. saft och finrivet skal av 1 blodapelsin, ¾ dl
    5. 1 tsk mald kanel
    6. 1 dl strösocker
  3. Garnering

    1. ca 3 st blodapelsiner

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en rund bakform med löstagbar kant. Formen bör mäta cirka 24 cm i diameter.

    2. 2.

      Botten: Krossa kexen till fina smulor. Smält smöret och häll det över. Tillsätt vaniljsocker och blanda till en smulig massa. Tryck ut smulorna i formen och en bit upp på kanten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 7 minuter. Ställ åt sidan att kallna.

    3. 3.

      Fyllning: Dela äggen. Blanda ner äggulorna i färskosten och rör om till slät konsistens. Vispa grädden. Vänd ner den i ostkrämen lite i taget till slät konsistens. Rör ner saft och skal från en vältvättad blodapelsin. Tillsätt kanel och rör krämen slät.

    4. 4.

      Vispa sist äggvitorna med rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv.

    5. 5.

      Vänd ner marängsmeten i ostkrämen till slät konsistens. Bred ut krämen i kexskalet och låt stå i frysen cirka 3–5 timmar.

    6. 6.

      Lossa glasspajen från formen. Dra bort bakplåtspapperet och placera pajen på ett uppläggningsfat.

    7. 7.

      Garnering: Skär bort skalet från apelsinerna så att allt det vita och den yttersta hinnan följer med. Låt kniven följa hinnorna och skär ut hinnfria klyftor. Lägg dem i ett vackert mönster på glasspajen

Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Paj, Jul, Advent, Baka
Är innehållet i detta recept olämpligt?