Kanelbullar

Kanelbullar

Av: / Foto: kungsornen.se
120 min
40 st
Annons

Ingredienser

    1. 150 g smör, rumsvarmt
    2. 5 dl mjölk
    3. 50 g jäst
    4. 1 dl strösocker
    5. 1/2 tsk salt
    6. 2 tsk stött kardemumma (valfritt)
    7. 800 g vetemjöl (ca 1,4 l)
  1. Kanelfyllning

    1. 150 g rumsvarmt smör
    2. 1 dl strösocker
    3. 2 msk kanel
  2. Till pensling

    1. 1 st ägg
    2. pärlsocker

Gör så här

    1. 1.

      Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

    2. 2.

      Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

    3. 3.

      Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

    4. 4.

      Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

    5. 5.

      Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

    6. 6.

      Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

    7. 7.

      Rör ihop ingredienserna till fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.

    8. 8.

      Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.

    9. 9.

      Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

    10. 10.

      Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?