Kalvgryta osso bucco

Kalvgryta osso bucco

Av: / Foto: Kent Jardhammar
270 min
4 portioner
En gremolata, en röra med persilja, vitlök och citron, lyfter kalvgrytan till en upplevelse.
Fler recept på:
Grytor, Långkok, Fläsk, Citron, Tomater, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 1 1/4 kg kalvlägg, sågad i 3 cm tjocka skivor, eller oxsvans
    2. 2 st morötter
    3. 200 g rotselleri
    4. 2 st gula lökar
    5. 2 msk smör
    6. 1 dl mjöl
    7. 400–500 g krossade tomater
    8. 3 msk tomatpuré
    9. 2 dl torrt vitt vin
    10. 2 dl vatten
    11. 1 st köttbuljongtärning
    12. 1 st lagerblad
    13. 1 tsk timjan
    14. 1 tsk salt
    15. vitpeppar
  1. Gremolata

    1. 1 knippe persilja
    2. 1–2 st vitlöksklyftor
    3. 2 st citroner (vältvättade)

Gör så här

    1. 1.

      Lägg en lergryta i blöt i 20 min. Ansa, skölj och skala rotfrukter och lök. Skiva morötterna, strimla rotsellerin och hacka löken.

    2. 2.

      Fräs grönsakerna i en stekpanna utan att de får färg. Lägg över dem i grytan.

    3. 3.

      Panera köttet i vetemjöl, bryn det i en stekpanna i omgångar. Lägg över köttet i lergrytan med grönsakerna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vin, vatten, köttbuljongtärning, lagerblad, timjan, salt och peppar. Lägg lock på och ställ in det i ugnen i 4 timmar. Sätt ugnen på 200°.

    4. 4.

      Hacka persiljan, pressa vitlöken och riv det gula på citronskalet. Blanda samman gremolatan och strö den över vid serveringen. Servera med ris och kokta haricots verts.

Tips från kocken

Har du svårt att få tag i kalv går det bra att använda fläskkotletter i stället, vilket minskar tillagningstiden till 1 1/2 timme.
Fler recept på:
Grytor, Långkok, Fläsk, Citron, Tomater, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?