Kalvfärslimpa med bacon och äpple

Kalvfärslimpa med bacon och äpple

Av: / Foto: Eva Hildén Smith
80 min
4 portioner
Saftig och god kalvfärslimpa med knaperstekt bacon som garnering.
Fler recept på:
Äpple, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 1 paket bacon à 140 g
    3. 2 st äpplen, t ex Granny Smith
    4. ½ st purjo, det vita
    5. 500 g kalvfärs
    6. 1 tsk salt
    7. nymald svartpeppar
    8. 2 msk finhackad persilja
    9. 1–2 msk olivolja
    10. 2 dl vispgrädde
  1. Tillbehör

    1. 1 knippe ärtskott
    2. 1 knippe kokt sparris
    3. 1 knippe rädisor
    4. 1 citron, skivad
    5. färska örter

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Strimla baconet (spara 2 skivor till garnering). Fräs strimlorna knapriga i en torr stekpanna, cirka 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och låt svalna.

    3. 3.

      Skala äpplet och riv det grovt. Ansa purjon och finhacka den.

    4. 4.

      Blanda färsen med salt och peppar. Blanda i äpple, purjolök, persilja och bacon. Forma färsen till en limpa och lägg den på ett ugnsfat med bakplåtspapper.

    5. 5.

      Pensla limpan med olivoljan och grädda den i nedre delen av ugnen 30–40 minuter, eller tills den är klar. Känn med provsticka. Minska värmen till 175° efter cirka 15 minuter.

    6. 6.

      Stek de sparade baconskivorna knapriga. Lägg limpan på ett serveringsfat.

    7. 7.

      Vispa ur stekfatet med lite vatten. Häll skyn i en liten kastrull. Späd med grädden och koka cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    8. 8.

      Garnera limpan med de stekta baconskivorna, ärtskotten, sparrisen, rädisorna, citronskivorna och örterna. Servera med gräddsåsen.

Fler recept på:
Äpple, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?