Kålsoppa med krutonger och fläsk

Kålsoppa med krutonger och fläsk

Av: / Foto: Tine Guth Linse
45 min
4 portioner
Fattigmansmat säger vissa. Matigt och mustigt, enligt andra.
Fler recept på:
Budgetmat, Rödlök, Bönor, Vitlök, Chili, Morot, Soppa, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. 100 g grönkål
    2. 100 g svartkål eller savojkål
    3. 1 rödlök
    4. 1 morot
    5. 1 stjälk selleri
    6. 2 vitlöksklyfor
    7. 1 röd chili
    8. olivolja till stekning
    9. 1 tsk fänkålsfrön
    10. 1 liter hönsbuljong ⒼⓁ
    11. 100 g varmrökt sidfläsk
    12. 2 skivor ljust bröd ⒼⓁ
    13. 2 dl kokta cannellinibönor från burk
    14. salt och peppar

Gör så här

    1. 1.

      Strimla och koka kålen mjuk i lättsaltat vatten, cirka 5 minuter. Krama ur så mycket vatten som möjligt.

    2. 2.

      Skiva rödlök, morot, selleri, vitlök och urkärnad chili tunt. Använd gärna matberedare.

    3. 3.

      Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och fräs grönsakerna tillsammans med fänkålsfröna i någon minut. Vänd ner kålen och fräs ytterligare nå­ gon minut.

    4. 4.

      Häll buljongen över grönsakerna och låt soppan småputtra cirka 30 minuter. Tärna under tiden fläsket smått och stek det knaprigt. Skär brödet i små bitar och stek dem gyllenbruna i olivolja.

    5. 5.

      Skölj bönorna och lägg ner dem i soppan och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan i varma tallrikar tillsammans med fläsket och krutongerna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?