Kålrotssoppa

Kålrotssoppa

Av: / Foto: receptfavoriter.se
50 min
4 portioner
Annons

Ingredienser

    1. 400 g kålrot
    2. 1 st morot, ca 100 gram
    3. 3 st schalottenlökar eller 1/2 gul lök
    4. 1 klyfta vitlök
    5. 40 g smör eller rapsolja
    6. 1 l vatten
    7. 2 trn grönsaksbuljong
    8. 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
    9. 4 st salladslökar
    10. 1 krm salt
    11. 0,5 krm svartpeppar
    12. 0,5 dl creme fraiche, grädde eller sojagrädde

Gör så här

    1. 1.

      Skär bort det yttersta 3 mm skal på kålroten samt allt som ev. är grönt. Skala moroten. Skär i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.

    2. 2.

      Skala och hacka löken samt vitlök. Lägg med kålroten.

    3. 3.

      Tillsätt smör (eller olja) och fräs rotsaker och lök någon minut utan att det tar färg.

    4. 4.

      Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka på medelvärme i 40 minuter med lock.

    5. 5.

      Mixa soppan med en stavmixer eller annan köksapparat. Eller mosa för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.

    6. 6.

      Smaka av rotfruktssoppan innan servering med salt, peppar, citron eller vitvinsvinäger. Rör även i grädde, creme fraiche eller sojagrädde om du vill runda av soppan på slutet om du vill det.

Är innehållet i detta recept olämpligt?