Kalljästa blåbärsrutor

Kalljästa blåbärsrutor

Av: / Foto: Anders Norrsell
180 min
25 rutor
Behändiga rutor i stället för en hel vetelängd.
Fler recept på:
Barnkalas, Begravning, Bröllop, Bullar
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 30 g jäst
    3. 2 1/2 dl kall standardmjölk
    4. 150 g rumstempererat smör
    5. 3 msk strösocker
    6. 6–7 dl vetemjöl
    7. 1 st ägg till pensling
  1. Fyllning

    1. 50 g smör
    2. 100 g riven mandelmassa
    3. 3 msk strösocker
  2. Topping

    1. 250 g blåbär
    2. pärlsocker

Gör så här

    1. 1.

      Rör ut jästen i mjölken. Rör smöret mjukt med sockret. Rör ihop jästmjölken med halva mängden mjöl och med hela smörblandningen. Arbeta in resten av mjölet till en lös deg. Låt jäsa övertäckt ca 10 minuter.

    2. 2.

      Ta upp på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta och lägg i en långpanna med bakplåtspapper, ca 35x25 cm.

    3. 3.

      Dela in plattan i rutor. Gör en grop i varje ruta. Rör ihop fyllningen och fördela i varje grop. Låt jäsa övertäckt 1 1/2–2 timmar.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    5. 5.

      Pensla degen med ett uppvispat ägg. Lägg blåbär i fyllningen i varje ruta. Täck över och låt jäsa 10 minuter till. Strö över pärlsocker och ev lite kanel och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Fler recept på:
Barnkalas, Begravning, Bröllop, Bullar
Är innehållet i detta recept olämpligt?