Kalljäst rödbetsbröd med rålakrits

Kalljäst rödbetsbröd med rålakrits

Av: / Foto: Katarina di Leva
30 min
4 personer
Brödet ska jäsas i totalt 13 timmar.
Annons

Ingredienser

    1. 12 g jäst
    2. 3 dl kallt vatten
    3. 2 dl vetesurdeg
    4. 200 g kokta rödbetor (finrivna)
    5. 1 1/2 tsk rålakrits
    6. 1 tsk flytande honung
    7. 2 tsk salt
    8. 9–11 dl vetemjöl special

Gör så här

    1. 1.

      Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser.

    2. 2.

      Knåda degen för hand i 15 minuter eller i maskin cirka 10 minuter. Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfilm. Ställ in degen i kylen och låt stå i 12 timmar.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Forma 8 portionsbröd utan att knåda dem alltför mycket. Låt jäsa under bakduk på plåtar med bakplåtspapper, cirka 1 timme.

    4. 4.

      Baka bröden mitt i ugnen cirka 10–12 minuter. Låt svalna under duk.

Tips från kocken

Rålakrits går att köpa i flera delikatessbutiker och ger brödet en spännande smak som påminner om anis.
Är innehållet i detta recept olämpligt?