Kalljäst bröd

Kalljäst bröd

Av:
Annons

Ingredienser

    1. 25 g Färsk jäst
    2. 500 g Kallt Vatten
    3. 2 Msk Rapsolja
    4. 1,5 Tsk Salt
    5. 600 g Vetemjöl
    6. Mjöl till utbakning

Gör så här

    1. 1.

      I en stor bunke, smula jästen och blanda ut den i vattnet.

    2. 2.

      Tillsätt olja, salt och mjöl tills du har en kladdig och ganska lös deg.

    3. 3.

      Strö lite mjöl över, täck med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten eller ca 12 timmar. Baka sedan ut enligt nedan.

    4. 4.

      Kalljästa frallor: Ta ut degen i rumstemperatur. Ställ en oöm långpanna i ugnen och värm sedan ugnen till 275°. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 10 lika stora bitar och snurra varje del runt sig själv till runda, tighta frallor. Knåda inte! Fördela på pappersklädda plåtar. Låt vila tills ugnen är varm. Ställ in plåten i ugnen och häll ett glas vatten eller några isbitar i den heta långpannan. Stäng ugnsluckan snabbt! Grädda mitt i ugnen 20 min eller tills frallorna har fin färg.

    5. 5.

      Kalljäst bröd i gjutjärnsgryta: Ta ut degen i rumstemperatur. Ställ in gjutjärnsgrytan i nedre delen av ugnen och värm sedan ugnen till 250°. När ugnen är varm, häll degen i den heta grytan, lägg på lock och grädda i 30 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare 20 min tills brödet har fin färg.

Är innehållet i detta recept olämpligt?