Kalla japanska udonnudlar med het misobuljong och tempura

Kalla japanska udonnudlar med het misobuljong och tempura

Av: / Foto: Jenny Grimsgård
45 min
4 personer
Kalla vetenudlar, het buljong, nudeldipp och krispigt friterade grönsaker och tofu! Nudlarna dippas antingen i den heta buljongen eller i dippsåsen.
Fler recept på:
Japansk mat, Chili, Sallad, Soppa
Annons

Ingredienser

  1. Dipp:

    1. 2 msk risvinäger
    2. 2 msk mirin
    3. 2 msk japansk soja
    4. 2 msk koreansk chilipasta
  2. Misosoppa:

    1. 1 liter vatten
    2. 1 tsk dashipulver
    3. 4 msk misopasta
    4. 2 st salladslökar (strimlade)
    5. 4 tsk wakamealger
  3. Tempura:

    1. 200 g späda minimorötter
    2. 250 g späda gröna sparrisar
    3. 1/2 pkt haricots verts (150 g)
    4. 1 paket silkestofu (350 g)
    5. 1 liter neutral raps- eller solrosolja
    6. 1 st kallt ägg
    7. 2 1/2 dl iskallt mineralvatten
    8. 1 dl vetemjöl
    9. 1 dl maizenamjöl
    10. 5 dl panko (japanskt ströbröd)
  4. Till servering:

    1. 2 tsk rostade sesamfrön (gärna vita och svarta)
    2. 250 g udonnudlar
    3. 2 st späda pak choi (halverade)
    4. flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Rosta sesamfrön i torr stekpanna, låt svalna och lägg åt sidan till servering. Blanda vinäger, mirin, soja och chilipasta.

    2. 2.

      Koka upp vatten med dashipulver och misopasta. Håll varmt tills servering. Lägg salladslök i 4 skålar tillsammans med wakamealger.

    3. 3.

      Skölj grönsakerna och låt rinna av på kökshandduk. Skär tofun i stora tärningar. Värm oljan till 180°.

    4. 4.

      Vispa ihop ägg, mineralvatten och mjöl. Doppa grönsaker och tofu i smeten och rulla sedan i panko. Fritera krispigt gyllenbrunt i den heta oljan och tag upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper, salta med flingsalt.

    5. 5.

      Koka samtidigt nudlarna enligt anvisning på förpackningen i rikligt med vatten. Lägg i pak choi när det återstår 3 min av koktiden. Häll av och skölj i kallt vatten, låt rinna av i durkslag.

    6. 6.

      Servera de kalla nudlarna med pak choi, misosoppa, tempura och chilidipp. Strö rostade sesamfrön över nudlarna.

Fler recept på:
Japansk mat, Chili, Sallad, Soppa
Är innehållet i detta recept olämpligt?