Kalkonfilé med bacon i gott sällskap

Kalkonfilé med bacon i gott sällskap

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
4 portioner
Värmande och mättande, med lyxigt mycket örter
Fler recept på:
Potatis, Brysselkål
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. ca 900 g kalkonfilé
    3. 1 dl hackad persilja och timjan
    4. 1 kvist rosmarin
    5. 4 skivor bacon
    6. salt och nymald svartpeppar
    7. 200 g brysselkål
    8. 3 st morötter
    9. 1 st palsternacka
    10. 1 st stjälk selleri
    11. ca 10 st små röda steklökar
    12. rapsolja till stekning
    13. kvistar timjan
  1. Sås

    1. ½ dl torrt vitt vin
    2. 3 dl vispgrädde
    3. 2 dl krafig kalvbuljong
  2. Tillbehör

    1. potatis, t ex ugnsbakade potatishalvor
    2. vinbärsgelé

Gör så här

    1. 1.

      Skär ett snitt i sidan på filén och fyll den med örterna. Vik ihop filén, ägg rosmarinkvisten ovanpå och vira runt baconskivorna. Fäst med tandpetare eller bind ihop med ett bomullsgarn. Salta och peppra.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 175°. Stek flién tills den får fin färg runtom. Efterstek i ugnen cirka 50 minuter. Innertemperaturen ska vara 68°.

    3. 3.

      Grönsaker: Ta av de yttersta bladen på brysselkålen och låt koka nästan mjuka i lättsaltat vatten, cirka 10 minuter.

    4. 4.

      Ansa även resten av grönsakerna samt löken. Skär i mindre bitar och stek mjuka i olja. Krydda grönsakerna med salt och peppar. Lägg i brysselkål och timjan mot slutet av stekningen och låt steka med i någon minut.

    5. 5.

      Sås: Koka ur stekpannan som filén legat i med vitt vin, grädde och kalvbuljong. Koka tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.

Fler recept på:
Potatis, Brysselkål
Är innehållet i detta recept olämpligt?