Kåldolmar med rårörda lingon

Kåldolmar med rårörda lingon

Av: / Foto: Ralph Månsson
90 min
4 personer
Klassisk recept på kåldolmar med rårörda lingon.
Fler recept på:
Svensk husmanskost, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 1 st vitkålshuvud
    2. 1 st liten gul lök
    3. smör till stekning
    4. ca 200 g blandfärs
    5. 1 st ägg
    6. 1 dl kokt grötris
    7. 1 dl grädde
    8. 1 st knivsudd riven muskot
    9. salt och peppar
    10. 1/2 dl ljus sirap
    11. 4 dl kalvbuljong
  1. Sås

    1. buljongen från formen
    2. 2 dl grädde
    3. 1 tsk majsstärkelse
  2. Servering

    1. kokt potatis
    2. rårörda lingon el svartvinbärsgelé
    3. ev saltgurka

Gör så här

    1. 1.

      Skär ut stocken på vitkålshuvudet med en vass kniv. Lägg vitkålshuvudet i en stor kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Koka under lock i ca 10 minuter.

    2. 2.

      Ta upp kålhuvudet och lossa försiktigt på bladen. Lossa 8–10 blad och lägg dem på en handduk. Skär bort lite av den tjocka ”stammen” på varje blad. Sätt ugnen på 175 °C.

    3. 3.

      Hacka löken fint och fräs mjuk i en liten klick smör. Blanda färsen med ägg, ris, grädde, lök och kryddor. Färsen ska vara ganska lös, men formbar. Fördela färsen i mitten på kålbladen och rulla ihop till dolmar.

    4. 4.

      Lägg över dolmarna i en eldfast form. Ringla över sirapen och tillaga i ugnen ca 1 timme. Dolmarna ska få lite färg på ytan. Häll buljongen i formen efter halva tiden.

    5. 5.

      Häll skyn från de färdiglagade dolmarna i en kastrull och tillsätt grädden. Koka i ca 10 minuter och red sedan med majsstärkelse utrört i ca 1/2 dl vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.

    6. 6.

      Servera kåldolmarna med kokt potatis och rårörda lingon eller gelé. Även saltgurka är gott till.

Fler recept på:
Svensk husmanskost, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?