Kåldolmar

Kåldolmar

Av:
Annons

Ingredienser

    1. 1 ½ kg Vitkål
    2. ½ dl Rundkornigt ris
    3. 2 dl Mjölk
    4. 400 g Köttfärs
    5. 1 st Ägg
    6. 1 tsk Salt
    7. 2 krm Vitpeppar
    8. Lite kryddpeppar
    9. 1 dl Mjölk
    10. 1 dl Matgrädde
    11. 2 msk Sirap
  1. Gräddsås

    1. 1 st Gul lök
    2. ½ st Morot
    3. 2 dl Köttbuljong
    4. 3-4 dl Matgrädde
    5. Soja
    6. Salt och vitpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Värm ugnen till 225 grader. Koka riset mjukt i mjölken, ca 20 min och låt svalna.

    2. 2.

      Skär bort en bit av stocken på kålhuvudet och lägg i kokande vatten. Låt koka tills bladen lossnar lätt när de plockas av ett efter ett. Koka inte för länge så att bladen blir för mjuka. Det går åt 8-10 st blad.

    3. 3.

      Blanda färsen med ägg och salt. Tillsätt ris, kryddor, mjölk och grädde och rör ihop.

    4. 4.

      Lägg en klick smet på varje vitkålsblad, vik in kanterna och rulla ihop. Bryn dolmarna i en panna. Vispa ur pannan med vatten och spara skyn.

    5. 5.

      Lägg dolmarna med skarven nedåt i en smord ugnsform. Ringla över sirapen. Ställ formen i ugnen och stek kåldolmarna i 30 min. Ös då och då med den sparade skyn. Täck med aliminiumfolie om dolmarna får för mycket färg.

    6. 6.

      Gräddsås: Skala och hacka löken och moroten. Fräs gyllenbrunt i smör. Tillsätt buljong och grädde. Låt sjuda tills såsen tjocknar. Sila och smaka av med soja, salt och peppar.

    7. 7.

      Servera med kokt potatis, gräddsås och lingon.

Är innehållet i detta recept olämpligt?