Blanda mjölk och smulad jäst i en bunke. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt strösocker, vit sirap, 1/2 ägg, salt och det mesta av 4–5 dl vetemjöl. Klicka ner 50 g smör under bearbetningen och fortsätt arbeta degen i maskinen tills den är smidig (men fortfarande ganska lös) minst 5–10 min.
Täck med plast och jäs ca 1 timme.
Rör samman 100 g smör, choklad, hasselnötter, muscovadosocker, kanel, kardemumma, vaniljsocker och flingsalt till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla försiktigt ut till en stor rektangel ca 50x30 cm.
Bred på fyllningen och rulla till en rulle. Lägg rullen på bakpappersklädd plåt. Forma till en krans.
Klipp sneda klipp nästan helt igenom och vik upp klippen åt höger och vänster varannan gång.
Jäs under bakduk till dubbel storlek ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärl- eller rörsocker.
Grädda mitt i ugnen på 175° ca 25 min. Ta ut, låt svalna och skär i sneda skivor.