Kalaskrans med choklad och nötter

Kalaskrans med choklad och nötter

Av: / Foto: Kent Jardhammar
150 min
12 skivor
I detta recept får den klassiska kanelkransen nytt liv med choklad och nötter. Denna kalaskrans lär obönhörligen bli en ny favorit på bullkalaset.
Fler recept på:
Bullar, Advent, Alla Hjärtans Dag, Barnkalas
Annons

Ingredienser

    1. 1 1/2 dl mjölk
    2. 25 g smulad jäst (för söta degar)
    3. 1 1/2 msk strösocker
    4. 1 1/2 msk vit sirap
    5. 1 st ägg
    6. 1/2 tsk salt
    7. 4–5 dl vetemjöl
    8. 150 g smör
    9. 50 g choklad (hackad mörk eller ljus, god kvalitet) 50 g hasselnötter (hackade)
    10. 2 msk mörkt muscovadosocker
    11. 1 tsk kanel
    12. 1 krm kardemumma
    13. 2 tsk vaniljsocker
    14. 1 krm flingsalt
    15. uppvispat ägg
  1. Garnering

    1. pärl- eller rörsocker

Gör så här

    1. 1.

      Blanda mjölk och smulad jäst i en bunke. Rör om tills jästen löst sig.

    2. 2.

      
Tillsätt strösocker, vit sirap, 1/2 ägg, salt och det mesta av 4–5 dl vetemjöl. Klicka ner 50 g smör under bearbetningen och fortsätt arbeta degen i maskinen tills den är smidig (men fortfarande ganska lös) minst 5–10 min.

    3. 3.

      Täck med plast och jäs ca 1 timme.

    4. 4.

      
Rör samman 100 g smör, choklad, hasselnötter, muscovadosocker, kanel, kardemumma, vaniljsocker och flingsalt till fyllningen.

    5. 5.

      Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla försiktigt ut till en stor rektangel ca 50x30 cm.

    6. 6.

      Bred på fyllningen och rulla till en rulle. 
Lägg rullen på bakpappersklädd plåt. Forma till en krans.

    7. 7.

      Klipp sneda klipp nästan helt igenom och vik upp klippen åt höger och vänster varannan gång.

    8. 8.

      
Jäs under bakduk till dubbel storlek ca 30 min.

    9. 9.

      Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärl- eller rörsocker.

    10. 10.

      Grädda mitt i ugnen på 175° ca 25 min. Ta ut, låt svalna och skär i sneda skivor.

Är innehållet i detta recept olämpligt?