Kaffe- och chokladcheesecake

Kaffe- och chokladcheesecake

Av: / Foto: Ralph Månsson
80 min
12 bitar
En riktigt smarrig kaffe- och chokladcheesecake.
Fler recept på:
Bröllop, Alla Hjärtans Dag, Choklad
Annons

Ingredienser

    1. 200 g chocolate chip cookies
    2. 75 g smör eller margarin
  1. Fyllning

    1. 200 g mörk choklad
    2. 400 g färskost, t ex philadelphia
    3. 1 burk crème fraiche, 200 g
    4. 2 st ägg
    5. 1/2 dl farinsocker
    6. 2 tsk frystorkat kaffepulver
  2. Chokladkola

    1. 1 dl vispgrädde
    2. 1 dl ljus sirap
    3. 1 dl socker
    4. 1 msk kakao
    5. 50 g smör
  3. Garnering

    1. pekannötter
    2. färska blåbär

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Krossa kakorna i en matberedare till fina smulor. Smält matfettet och tillsätt. Kör till en smulig massa.

    3. 3.

      Tryck ut smulorna jämnt i botten och en bit upp på kanten i en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 8–10 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175°.

    4. 4.

      Fyllning: Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör om till slät konsistens.

    5. 5.

      Rör samman resterande ingredienser till fyllningen till slät konsistens. Rör ner lite av färskostsmeten i den smälta chokladen under kraftig omrörning och vänd därefter ner chokladkrämen i resterande smet. Rör slät.

    6. 6.

      Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 35 minuter eller tills kakan är näst intill färdiggräddad. Den får gärna vara lite gungig i mitten, den stelnar ytterligare något när den svalnat. Ställ kallt.

    7. 7.

      Chokladkola: Mät upp vispgrädde, sirap, socker och kakao i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter koka i ca 10 minuter. Prova att droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att rulla till en mjuk kula är den färdigkokt. Har du termometer så koka smeten till 120–122°. Dra kastrullen från värmen, klicka ner smöret och rör om tills det smält.

    8. 8.

      Häll kolasmeten över den kalla kakan. Ställ kylskåpskallt så att kolasmeten stelnar.

    9. 9.

      Då kakan ska serveras lossas den från formen. Garnera med pekannötter och färska blåbär.

Tips från kocken

Välj glutenfria kakor om du vill göra cheesecaken glutenfri.
Är innehållet i detta recept olämpligt?