Jultårta

Jultårta

Av: / Foto: Pontus Ferneman
70 min
14 st
Smarrig jultårta med smak av choklad och apelsin - perfekt till julmiddagen!
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 150 g smör
    3. 3 st ägg
    4. 3 dl strösocker
    5. 2½ dl vetemjöl
    6. ½ dl kakao
    7. 2 tsk vaniljsocker
  1. Fyllning

    1. 2 st gelatinblad
    2. 2 st ägg
    3. 2 dl strösocker
    4. 200 g färskost, tex philadelphia
    5. 2 msk konc apelsinjuice
    6. 3 dl vispgrädde
  2. Garnering

    1. apelsin
    2. pepparkakor
    3. granatäpple

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt ägg och socker. Sikta i mjölet blandat med kakao och vanilj. Blanda. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min. Låt svalna.

    2. 2.

      Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 min. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa gulor och socker poröst. Tillsätt färskosten och vispa till en slät smet. Tillsätt juicen.

    3. 3.

      Vispa grädden. Ta gelatinbladen från vattnet och låt dem smälta, gärna över vattenbad. Blanda gelatinen med några matskedar grädde. Rör ner gelatinet i smeten. Vänd i resten av grädden. Vispa vitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner det. Häll smeten ovanpå kakbottnen. Ställ in i frysen minst 4 timmar.

    4. 4.

      Låt tina i rumstemperatur minst 1 timme före servering. Garnera.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?