Julris med knäcktopp

Julris med knäcktopp

Av: / Foto: Erik Karlsson
40 min
4 portioner
Gräddigt och vaniljdoftande ris - ett perfekt sätt att avsluta en julmåltid!
Fler recept på:
Efterrätt, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg färdigkokt risgrynsgröt
    2. 3 dl vispgrädde
    3. 2 tsk vaniljsocker
    4. 4 st blodapelsiner
    5. 2 msk vit sirap
    6. 1 st kanelstång
  1. Knäck

    1. 2 dl strösocker
    2. 1 msk glykos

Gör så här

    1. 1.

      Vispa grädden, smaksätt med vaniljsocker och vänd ner gröten.

    2. 2.

      Skala apelsinerna. Skär rent fruktköttet från hinnor med vass kniv och tärna det fint. Blanda fruktköttet med sirap och kanelstång. Låt stå kallt och marinera, gärna över natten.

    3. 3.

      Blanda socker och glykos i en gjutjärnspanna och låt det smälta långsamt på medelvärme. Ringla med en sked ut sockermassan på bakpapper till ett sirligt mönster. Låt stå kallt att stelna. Bryt sönder knäcken i mindre bitar. Förvara torrt.

    4. 4.

      Servera gröten i portionsskålar eller i en stor skål. Toppa med apelsin och lite knäck.

Fler recept på:
Efterrätt, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?