Julradiokaka

Julradiokaka

Av: / Foto: Christina Uhlin
270 min
12 bitar
Kakan går utmärkt att förbereda i god tid, men garnera inte med färska frukter och bär förrän kakan ska serveras. Garnerar du med torkad frukt kan du göra kakan helt klar några dagar i förväg.
Fler recept på:
Brownies, Tårta , Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 2 1/2 dl vispgrädde
    2. 300 g mörk choklad
    3. 1 msk smör
    4. finrivet skal av 1 ekologisk apelsin
    5. ca 20 kex Finger Marie
  1. Garnering

    1. färsk frukt, t ex fikon, kiwi, druvor, physalis och granatäpple

Gör så här

    1. 1.

      Klä en avlång bakform, ca 1 1/2 liter, med plastfolie.

    2. 2.

      Koka upp grädden och ta genast kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och tillsätt i den heta grädden tillsammans med smöret. Rör tills allt har smält och krämen är blank och slät. Smaksätt med apelsinskalet. Rör om.

    3. 3.

      Bre ut ett tunt lager chokladsmet i bottnen på formen. Täck med ett lager kex och varva på detta sätt chokladsmet och kex. Avsluta med ett lager chokladsmet.

    4. 4.

      Skär frukten i mindre bitar. Lägg ut vackert över längden. Ställ kylskåpskallt att stelna, 3–4 timmar.

    5. 5.

      Servera längden hel eller uppskuren i skivor. Passar perfekt till en kopp gott kaffe.

Tips från kocken

Förvara kylskåpskallt. Använd glutenfria kex om du vill göra längden glutenfri.
Fler recept på:
Brownies, Tårta , Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?