Julkryddad kotlettrad med aprikossås

Julkryddad kotlettrad med aprikossås

Av: / Foto: Kent Jardhammar
120 min
6 portioner
Saffran, kanel och honung i marinaden ger den ugnsstekta kotletten spännande kryddning. Koka god sås på skyn och servera med bryssel- och rödkål.
Fler recept på:
Jul, Advent, Citron, Potatis, Rödkål
Annons

Ingredienser

    1. 1,2 kg benfri kotlettrad
    2. 8 st torkade aprikoser
  1. Marinad

    1. 1/2 pkt saffran, 0,25 g
    2. 1 tsk salt
    3. 3 msk senap med honung eller lika delar av varje
    4. 1/2 msk soja
    5. 1 tsk kanel
    6. 1 msk pressad citron
    7. 1 krm svartpeppar
  2. Sås

    1. 4 dl sky (marinad och vatten)
    2. 2 msk kalvfond
    3. 2 st torkade aprikoser
    4. 2 tsk arrowrotmjöl eller potatismjöl
    5. 1 tsk soja

Gör så här

    1. 1.

      Gör hål i köttet med en lång vass kniv. Tryck in aprikoser i hålen.

    2. 2.

      Stöt saffranet med saltet och blanda alla ingredienser till marinaden.

    3. 3.

      Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och pensla det med marinaden. Sätt in en köttermometer med spetsen i mitten av köttet. Ugnsstek 175° till 68° innertemperatur, ca 1 tim. Pensla kotlettraden med marinaden under tiden den steks i ugnen, och en gång mot slutet. Använd resten av marinaden till såsen.

    4. 4.

      Låt köttet vila 15 min under folie. Häll marinad, sky, vatten och fond i en kastrull. Lägg i den torkade frukten. Koka 5 min. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt den få ett uppkok. Färga med soja.

    5. 5.

      Skiva köttet och servera med såsen, potatisklyftor i ugn, kokt brysselkål och rödkål.

Tips från kocken

Byt ut aprikoserna mot katrinplommon.
Fler recept på:
Jul, Advent, Citron, Potatis, Rödkål
Är innehållet i detta recept olämpligt?