Julknäckebröd

Julknäckebröd

Av: / Foto: Anders Norrsell
95 min
10 st bröd
Högtidligt julknäckebröd, perfekt tillbehör till julbordet.
Fler recept på:
Advent, Jul, Knäckebröd
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 10 g jäst
    3. 2 dl kallt vatten
    4. ½ msk hel fänkål
    5. 1½ tsk salt
    6. 2 dl grovt rågmjöl
    7. 1 dl rågsikt
    8. 2½–3 dl vetemjöl
  1. Topping

    1. sesamfrön
    2. ev rosmarin

Gör så här

    1. 1.

      Lös upp jästen i vattnet. Stöt fänkålen grovt. Vänd ner fänkål, salt och det mesta av mjölet i degvätskan. Arbeta ihop alltsammans till en deg och låt den jäsa övertäckt 1 timme.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 200°.

    3. 3.

      Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 10 lika stora bitar och kavla ut varje del till en rund kaka. Använd gärna en kruskavel, nagga annars bröden med en gaffel.

    4. 4.

      Pensla kakorna med lite vatten och strö över sesamfrön, eventuellt också lite rosmarin.

    5. 5.

      Lägg bröden på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen 8–10 minuter tills kakorna har hårdnat helt. Låt dem svalna på galler.

Tips från kocken

Här har vi använt en kruskavel, men det går lika bra att nagga kakorna med en gaffel.
Fler recept på:
Advent, Jul, Knäckebröd
Är innehållet i detta recept olämpligt?