Julig nötpaj med cognacsfikon

Julig nötpaj med cognacsfikon

Av: / Foto: Anette Nilsson
90 min
14 bitar
Spritiga fikon och nötter är en mycket god kombination, inte minst med en klick lättvispad grädde till.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. Ugn 200°
    2. 100 g smör
    3. 3 dl vetemjöl
    4. ½ dl strösocker
    5. 1 st äggula
  2. Fyllning

    1. 350 g blandade nötter, tex hasselnötter, valnötter och mandel, ca 6 dl
    2. 2 dl strösocker
    3. 1 dl grovhackad
    4. mörk choklad
    5. 2 dl äggvita, ca 6 stycken
    6. 5 st färska fkon
    7. 3 msk cognac
  3. Tillbehör

    1. lättvispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Pajdeg: Hacka snabbt samman alla ingredienser. Tryck ut degen jämnt i en rund bakform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24 cm i diameter. Låt formen stå kylskåpskallt cirka 30 minuter.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 200°.

    3. 3.

      Mal hälften av nötterna och finhacka resten. Blanda nötterna med socker och hackad mörk choklad.

    4. 4.

      Tillsätt äggvitorna och rör samman till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i den kalla pajbottnen.

    5. 5.

      Ta bort skaftet från fikonen och skär dem i halvor. Tryck ner dem i smeten med snittytan upp. Droppa cognac över fikonen.

    6. 6.

      Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.

    7. 7.

      Servera gärna pajen med lättvispad grädde.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?