Julens godaste fruktkaka

Julens godaste fruktkaka

Av: / Foto: Pontus Ferneman
90 min
20 st
Blanda olika sorters torkad frukt och låt den dra i apelsinjuice några timmar så får kakan extra mycket smak.
Fler recept på:
Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 100 g torkade fikon
    3. 50 g torkade katrinplommon
    4. 1 dl torkade tranbär
    5. 1½ dl russin
    6. 1 st rivet skal av apelsin
    7. 1½ dl pressad apelsinsaft
    8. 200 g smör, mjukt
    9. 2½ dl strösocker
    10. 4 st ägg
    11. 100 g nötter och/eller mandel
    12. 4 dl vetemjöl
    13. 1 tsk bakpulver
  1. Dekoration

    1. 1 st apelsin

Gör så här

    1. 1.

      Skär fikon och katrinplommon i bitar. Lägg all den torkade frukten i en burk. Tillsätt apelsinskal och -saft. Låt stå några tim, gärna över natten.

    2. 2.

      Rör smör och socker ljust och smidigt. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning.

    3. 3.

      Hacka nötter och mandel grovt. Blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med frukten i sitt spad. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 1,75 liter.

    4. 4.

      Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim och 10 min. Låt stå minst 5 min innan du stjälper upp den. Dekorera ev med apelsinskivor.

Fler recept på:
Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?