Julens bästa pepparkakor

Julens bästa pepparkakor

Av: / Foto: Erik Karlsson
60 min
50 st
Pepparkakor som skapar julkänslan.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 175 g mjukt smör
    3. 1½ dl ljus sirap
    4. 2½ dl farinsocker
    5. 1½ msk malen kanel
    6. 1 msk malen ingefära
    7. 2 tsk malen nejlika
    8. 1½ dl vispgrädde
    9. 10–11 dl vetemjöl
    10. 2 tsk bikarbonat
  1. Kristyr

    1. 4 dl florsocker
    2. 1 st äggvita
    3. 2 krm ättiksprit

Gör så här

    1. 1.

      Blanda smör, sirap, farin och kryddor i en skål eller matberedare. Vispa grädden löst för hand och blanda ner den i smörblandningen.

    2. 2.

      Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt i smeten. Knåda ihop allt till en deg. Svep in degen i plastfolie och låt vila kallt ett dygn.

    3. 3.

      Låt degen ligga i rumstemperatur ca 45 min. Kavla ut den mellan bakpapper till ca 4 mm tjocklek. Ta ut kakor med mått och lägg på plåtar med bakpapper. Grädda mitt i ugnen 4–5 min. Låt kakorna svalna på plåtarna.

    4. 4.

      Blanda florsocker med äggvitan och ättikspriten till en jämn, blank massa.

    5. 5.

      Fyll en spritspåse med massan och klipp ett litet hål i påsen. Du kan också använda ett speciellt munstycke, sk tyll, med litet hål när du spritsar. Garnera pepparkakorna och låt torka.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?