Julens bästa frukt- och nötbröd

Julens bästa frukt- och nötbröd

Av: / Foto: Anders Norrsell
80 min
1 bröd
Matigt bikarbonatsbröd fyllt med både frukt och nötter. Gott att servera till ost, fikon och vin. Hållbart om du förvarar det väl tillslutet. Vi valde att ha lite linfrön på toppen av vårt bröd, något som du självklart kan välja bort.
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 6 dl grahamsmjöl
    2. 1 dl krossat linfrö
    3. 1 1/2 dl hela hasselnötskärnor
    4. 1/2 dl grovt delade valnötskärnor
    5. 2 dl grovt hackad frukt, t ex aprikoser, gojibär, tranbär eller fikon
    6. 1 tsk salt
    7. 1 msk bikarbonat
    8. 2 msk mörk sirap
    9. 5 dl filmjölk
  1. Topping

    1. Linfrö

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 150 grader.

    2. 2.

      Blanda samman grahamsmjöl, linfrö, nötter, frukt, salt och bikarbonat i en rymlig bunke.

    3. 3.

      Tillsätt sirap och filmjölk och blanda till en kladdig deg.

    4. 4.

      Klicka ner smeten i smorda 1 1/2-liters stora brödformar och släta till ytan.

    5. 5.

      Strö över lite linfrö och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.

Tips från kocken

Gott till ost och fikonmarmelad!
Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?