Juldammsugare

Juldammsugare

120 min
30 Stycken
Dammsugare gjorda på smulor av mjuk pepparkaka och Cointreau - mums!
Fler recept på:
Bakelser, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

 1. Mjuk pepparkaka

  1. 175 g Smör
  2. 2.5 dl Socker
  3. 3 st Ägg
  4. 4.5 dl Vetemjöl
  5. 1 tsk Bakpulver
  6. 1 tsk bikarbonat
  7. 2 tsk mald kanel
  8. 2 tsk malda nejlikor
  9. 1 tsk mald kardemumma
  10. 1 msk mald ingefära
  11. 1 tsk Salt
  12. 1.5 dl Filmjölk
 2. Marsipan

  1. 500 g Marsipan
  2. några droppar röd hushållsfärg
  3. potatismjöl till utkavling
  4. 200 g Vit choklad
 3. Fyllning

  1. 500 g smulor av mjuk pepparkaka
  2. 125 g Smör
  3. 0.75 dl Cointreau

Gör så här

  1. 1.

   Mjuk pepparkaka: Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en avlång form som rymmer 2 liter. Vispa ihop smör och socker till en fluffig smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa noga. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor i en separat bunke. Rör ner detta i äggvispet omväxlande med filmjölken. Häll blandningen i den smorda kakformen och grädda i cirka 1 timme.

  2. 2.

   Mixa kaksmulorna med smör och likör. Fyll blandningen i en spritspåse. Marsipan: Dela marsipanen i mindre bitar (eller riv den om du vill) och lägg i en bunke. Droppa ner några droppar karamellfärg. Blanda sedan marsipan och karamellfärg med elvispens vispar en stund. Om du behöver jämna till färgen, lägg allting i en plastpåse, stäng igen den och knåda tills marsipanen är jämnt röd. Pudra arbetsbordet med lite potatismjöl och kavla ut marsipanen till en rektangel; marsipanen ska vara ett par millimeter tjock. Spritsa fyllningen i tre långa strängar på rektangeln, rulla in fyllningen och skär vartefter, slut rullarna med skarven nedåt. Dela rullarna i 5 cm tjocka stubbar. Lägg dem på en bricka och ställ kallt någon timme.

  3. 3.

   Montering: Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Doppa dammsugarnas ändar i chokladen och lägg dem att stelna på bakplåtspapper. Förvara kallt.

Fler recept på:
Bakelser, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?