Julbullar med mandelmassa

Julbullar med mandelmassa

Av: / Foto: Annika Broman
110 min
40 stycken
Fyll bullarna med mandelmassa och pepparkakskryddor, en julsmakande variant av vetebullen.
Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

  1. Deg

    1. 50 g jäst för söta degar
    2. 3 dl mjölk
    3. 100 g margarin eller smör
    4. 1 st ägg
    5. 3/4 dl strösocker
    6. 1/2 tsk salt
    7. 10–11 dl vetemjöl
  2. Fyllning

    1. 200 g mandelmassa
    2. 100 g margarin eller smör
    3. 1/2 dl strösocker
    4. 2 tsk kanel
    5. 1 tsk kardemumma
    6. 1/2 tsk ingefära
    7. 1/2 tsk kryddnejlika
  3. Pensling

    1. 1 st ägg
    2. pärlsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en bunke. Värm mjölken så att den är fingervarm, ca 37°. Häll mjölken över jästen och rör så att jästen löser sig. Tillsätt matfettet i klickar, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Jäs under bakduk i 30 min.

    2. 2.

      Gör under tiden fyllningen. Blanda mandelmassa, margarin eller smör, kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika i en bunke.

    3. 3.

      Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en rektangulär platta som mäter 50x35 cm. Bred hälften av fyllningen ovanpå den ena kakan och rulla ihop den till en rulltårta.

    4. 4.

      Skär rulltårtan i 20 jämnstora bitar och lägg dem i bullformar. Gör likadant med den andra plattan. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min.

    5. 5.

      Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225° ca 8 min.

Tips från kocken

När man tillsätter fettet i klickar behövs det en mindre mängd mjöl, vilket ger luftigare bullar.
Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?