Julbröd med vörtkrydda

Julbröd med vörtkrydda

Av: / Foto: Ralph Månsson
120 min
2 bröd
Riktigt smarrigt julbröd med vörtkrydda!
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 50 g smör eller margarin
    2. 2 flaskor porter à 33 cl
    3. 1 1/2 dl julmust
    4. 50 g jäst
    5. 1 dl mörk sirap
    6. 1/2 msk malda pomeransskal
    7. 1 tsk malen ingefära
    8. 1/2 tsk malen kryddnejlika
    9. 1/2 tsk hela fänkålsfrön
    10. 1/2 tsk malen kardemumma
    11. 1 tsk salt
    12. 13 dl rågsikt
    13. 5 dl vetemjöl
    14. 1 dl russin
    15. vatten till pensling

Gör så här

    1. 1.

      Smält matfettet i en kastrull. Ta den från värmen och tillsätt porter och julmust.

    2. 2.

      Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, kryddor, salt, rågsikt, vetemjöl och russin. Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200°.

    4. 4.

      Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två och forma varje del till en avlång limpa. Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt och nagga med en gaffel. Låt jäsa i 30 minuter.

    5. 5.

      Grädda bröden i ugnen i ca 40 minuter. Pensla bröden med lite vatten två gånger under andra halvan av gräddningstiden, för att få en riktigt fin och blank yta. Låt de färdiga bröden svalna på galler utan bakduk.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?