Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Av:
180 min
12 Bitar
Sommarens höjdpunkt är jordgubbstårtan, en gräddtårta med vaniljkräm, jordgubbar och grädde. Mmmmm...
Annons

Ingredienser

 1. Tårtbotten

  1. 4 Ägg
  2. 2 Dl Strösocker
  3. 1 Dl Vetemjöl
  4. 0,75 Dl Potatismjöl
  5. 1,5 Tsk Bakpulver
 2. Vaniljfyllning

  1. 2 Dl Vaniljkräm
  2. 2 Dl Mjölk
  3. 5 Msk Marsánpulver
 3. Fyllning 2

  1. 0,5 L Jordgubbar
  2. Jordgubbssylt
  3. 2 Dl Vispgrädde
 4. Garnering

  1. 3 Dl Vispgrädde
  2. 0,5 L Jordgubbar
  3. Ev. Flagad choklad
  4. Ev. Citronmeliss
 5. Utrustning

  1. Elvisp
  2. Form med löstagbar kant

Gör så här

  1. 1.

   Smörj och bröa en form, ca 26 cm i diameter. Ett tips är att använda en slickepott för att smörja formen med smör. Låt gärna smörklicken ligga framme en stund så den blir mjuk så går det snabbt och enkelt att smörja formen.

  2. 2.

   Vispa ägg och socker till en ljus och fluffig smet med elvisp.

  3. 3.

   Blanda vetemjöl, potatismjöl och pakpulver.

  4. 4.

   Tillsätt mjöl-och pulverblandningen till ägg-och sockersmeten. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (ca 15 sekunder med den elvisp eller rör för hand med en stor slev). (Var noga med att det blir ordentligt blandat, rör ordentligt i botten, men blanda inte onödigt länge.)

  5. 5.

   Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min.

  6. 6.

   Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.

  7. 7.

   Gör vaniljkrämen, hemgjord är godast. Om du gör marsánkräm så blandar du pulvret och mjölken, men den bör stå i kylskåpet i 10 min.

  8. 8.

   Skölj jordgubbarna både till fyllningen och garneringen. Skiva eller mosa jordgubbarna till fyllningen. Välj ut de finaste jordgubbarna till garneringen. Snoppa dem eller behåll eventuellt det gröna för att det blir finare (dock opraktiskt när man äter tårtan). Låt jordgubbarna till garneringen ligga och torka under tiden du lägger ihop tårtan.

  9. 9.

   Vispa grädden hårt. Vispa grädden till både fyllningen och garneringen samtidigt, alltså 5 dl vispgrädde till en jordgubbstårta.

  10. 10.

   Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runt om för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

  11. 11.

   Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Bred på vaniljkrämen.

  12. 12.

   Lägg på nästa tårtbotten (mittendelen). Fördela de mosade eller skivade jordgubbarna jämnt över tårtbottnen och bred eventuellt över lite jordgubbssylt. Bred på lite mindre än hälften av den vispade grädden, ca 2 dl. (Spara resten till garnering.)

  13. 13.

   Lägg på den översta bottnen. Bred på resten av grädden runtom och ovanpå. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta. Fördela jordgubbarna (som nu är torra, torka annars av dem med hushållspapper) ovanpå. Strö eventuellt över flagad choklad eller garnera eventuellt med citronmeliss. Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå 0,5 dygn så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?