Jordärtskockssoppa med frasiga oststänger

Jordärtskockssoppa med frasiga oststänger

Av: / Foto: Pontus Ferneman
45 min
4 –6 portioner
Förrätt 3
Fler recept på:
Budgetmat
Annons

Ingredienser

  1. Soppa:

    1. 500 g skalade jordärtskockor
    2. 2 potatisar
    3. smör
    4. 2 vitlöksklyftor
    5. salt, peppar
    6. 1 1/2 –2 dl torrt vitt vin
    7. 5 dl höns- eller grönsaksbuljong
    8. 3 dl vispgrädde
  2. Garnering:

    1. 1/2–1 dl hackat kryddgrönt, t ex timjan, persilja, basilika, mixa eller välj en sort
    2. 2–3 msk rostad lök
  3. Oststänger:

    1. 1/2 förp kyld smördeg à 250 g
    2. ägg till pensling
    3. 25 g riven västerbottensost

Gör så här

    1. 1.

      Skala skockor och potatis (lägg skockorna i vatten med pressad citronsaft så behåller de färgen bättre, om de inte ska tillagas med en gång). Skär i mindre bitar och fräs i smör med fint rivna vitlöksklyftor. Krydda med salt och peppar. Späd med vin och buljong. Sjud under lock tills allt mjuknat, prova med en sticka.

    2. 2.

      Mixa soppan. Tillsätt grädden, koka upp och sjud några minuter. Provsmaka om mer kryddor och vin bör tillsättas.

    3. 3.

      Rulla ut ca halva smördegen, pensla med lätt vispat ägg, strö över riven ost. Skär i remsor, 1 1/2–2 cm breda, snurra dem och lägg på bakpappersklädd plåt. Pensla synlig degyta med ägg. Grädda i 225° , ca 10 min eller tills de har fått fin färg och ser frasiga ut.

    4. 4.

      Hacka kryddgrönt. Häll upp den heta soppan, strö över kryddgrönt och rostad lök. Servera med oststängerna.

Tips från kocken

Grädda smördegsstängerna så nära serveringen som möjligt.
Fler recept på:
Budgetmat
Är innehållet i detta recept olämpligt?