Jordärtskockssoppa med 63° ägg

Jordärtskockssoppa med 63° ägg

Av: / Foto: Christina Sundien
120 min
6 portioner
Servera denna underbara jordärtskockssoppa med 63° ägg, som blir härligt krämiga eftersom vitan och gulan får nästan samma konsistens.
Fler recept på:
Budgetmat, Soppa
Annons

Ingredienser

  1. 4 st ägg
  2. 800 g jordärtskocka (skrubba dem noga, skala 1/3 av jordärtskockorna och spara skalen)
  3. matolja (till fritering)
  4. olivolja
  5. 7 dl mjölk
  6. 6 dl vatten
  7. 2 msk koncentrerad kycklingfond
  8. 1/2 msk soja
  9. salt och peppar

Gör så här

  1. 1.

   Använd en stor kastrull och fyll den med vatten, lägg en ångkoksinsats i metall i botten eller lägg en rostfri sil i kastrullen och ta fram en kökstermometer. Värm vattnet till 63° och lägg försiktigt ner äggen, så att de ligger på ånginsatsen eller i silen. Kontrollera hela tiden att vattnet håller 63°. Värm äggen i 60 minuter. Ta sedan upp dem och spola i kallt vatten.

  2. 2.

   Sätt ugnen på 220°. Hetta upp matoljan och fritera skalen i olja tills de är krispiga. Fiska upp med hålslev, låt rinna av på papper.

  3. 3.

   Dela jordärtskockorna på mitten, både de skalade och de oskalade. Lägg dem på en plåt, ringla över lite olivolja och flingsalt. Rosta i ugn en cirka 25 minuter tills de är mjuka och gyllenbruna.

  4. 4.

   Koka upp mjölk och kycklingfond medan jordärtskockorna står i ugnen. Mixa de rostade jordärtskockorna tillsammans med den varma mjölken och kycklingfonden, så att du får en helt slät soppa. Om det fortfarande är bitar kvar av jordärtskockorna kan man avsluta med att sila soppan.

  5. 5.

   Tillsätt sojan och smaka av med salt och peppar.

  6. 6.

   Knäck försiktigt äggen i små skålar, finns det fortfarande en del av vitan som fortfarande är lite lös, ta försiktigt bort den.

  7. 7.

   Häll upp soppan i skålar, lägg försiktigt i äggen, toppa med de friterade skalen och lite salt och peppar.

Tips från kocken

63° ägg blir härligt krämiga eftersom vitan och gulan får nästan samma konsistens. Men tycker du det verkar krångligt eller inte har tid att göra dem, går det bra att ersätta dem med pocherade ägg.
Fler recept på:
Budgetmat, Soppa
Är innehållet i detta recept olämpligt?