Janssons frestelse

Janssons frestelse

Av: / Foto: Erik Karlsson
90 min
6 port
Vad är ett julbord utan Jansons frestelse? Här är den klassiska julrätten!
Fler recept på:
Jul, Svensk husmanskost, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 1 st gul lök
    3. 800 g potatis
    4. 2 burkar ansjovis à 125 g
    5. 3 dl vispgrädde
    6. 2 msk senap
    7. 1 dl ströbröd
    8. smör till stekning & topping

Gör så här

    1. 1.

      Skala och skiva löken tunt. Stek löken mjuk i smör.

    2. 2.

      Skala och riv potatisen grovt. Smörj en form, 26x19 cm (19 dl). Varva potatis, lök och ansjovis, spara några till garnering, i formen.

    3. 3.

      Blanda grädde och senap, häll över potatisen, ringla över spadet från ansjovisen och strö över ströbrödet. Lägg några ansjovisar på toppen och hyvla över lite smör.

    4. 4.

      Tillaga mitt i ugnen 45–50 min.

Fler recept på:
Jul, Svensk husmanskost, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?