Jamabalaya

Jamabalaya

Av: / Foto: Ralph Månsson
90 min
5 personer
Jambalaya hör hemma på andra sidan Atlanten, i södra USA. I Louisianas cajun-kök är lök, paprika och selleri klassiska ingredienser.
Fler recept på:
Grytor, Tomater, Vitlök, Bönor
Annons

Ingredienser

    1. 1 hel kyckling
    2. 200 g stark korv, t ex chorizo
    3. 1 gul lök
    4. 2 vitlöksklyftor
    5. 1–2 paprikor
    6. 12 cocktailtomater
    7. 2 stjälkar selleri
    8. 5–6 babymajs
    9. 1/2 dl matolja
    10. 2 dl ris
    11. 1 msk tomatpuré
    12. 1 tsk starkt rökt paprikapulver
    13. 1 tsk torkad timjan
    14. 2 lagerblad
    15. 12–15 brytbönor
    16. 5–6 dl kycklingbuljong
    17. salt och peppar
  1. Servering

    1. 100 g skalade räkor, motsvarar ca 250 g hela räkor
    2. finstrimlad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Grovstycka kycklingen. Skiva korven.

    2. 2.

      Skala och hacka lök och vitlök. Ansa paprikan och skär i mindre bitar. Skär tomater, selleri och babymajs i mindre bitar.

    3. 3.

      Hetta upp en stekgryta med oljan. Fräs kycklingbitarna och korven i 5–6 minuter under omrörning. Tillsätt riset, tomatpurén och kryddorna. Fräs ytterligare 2–3 minuter. Smaka av.

    4. 4.

      Blanda ner alla grönsakerna och häll på buljong precis så det täcker. Koka upp, sänk värmen och låt grytan småputtra i ca 30 minuter eller tills kycklingen känns klar. Rör om och späd med mer buljong då och då om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

    5. 5.

      Strö räkor och persilja över grytan.

Fler recept på:
Grytor, Tomater, Vitlök, Bönor
Är innehållet i detta recept olämpligt?