Italienska köttbullar i tomatsås

Italienska köttbullar i tomatsås

Av: / Foto: zeinaskitchen.se
6 port
Annons

Ingredienser

  1. Tomatsåsen

    1. 1 st lök
    2. 2 st vitlöksklyftor
    3. 2 pkt krossad tomat
    4. 1 msk tomatpuré
    5. 1 näve färsk basilika
    6. 1 msk balsamvinäger
    7. 1 tsk dijonsenap
    8. salt & peppar
    9. 2 dl vatten
  2. Köttbullarna

    1. 500 g köttfärs
    2. 1 dl ströbröd
    3. 1.5 dl mjölk
    4. 1 st ägg
    5. 1 liten knippe finhackad persilja
    6. 1 liten knippe finhackad basilika eller 1 msk torkad basilika
    7. 1.5 tsk dijonsenap
    8. 1.5 tsk salt
    9. peppar
    10. olja
  3. Till servering

    1. pasta
    2. parmesan

Gör så här

    1. 1.

      Börja med tomatsåsen. Finhacka löken och stek i olja, pressa i vitlök och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Koka upp såsen och låt sedan puttra långsamt under lock medan du förbereder köttbullarna.

    2. 2.

      Blanda ströbröd eller smulade brödskivor med mjölk, rör om och tillsätt alla övriga ingredienser till köttbullarna. Rör gärna smeten med händerna, ibland kan ströbrödet klumpa sig, lös upp den med fingrarna samtidigt som du blandar allting. Rulla stora köttbullar, större än klassiska svenska köttbullar. Lägg på en plåt och ringla rikligt med olivolja över. Värm ugnen till 200° och tillaga köttbullarna mitt i ugnen i ca 15 min, öppna upp luckan efter halva tiden och skaka på plåten.

    3. 3.

      Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt med salt eller peppar. Vänd försiktigt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med några minuter. Servera med pasta och riven parmesanost.

Är innehållet i detta recept olämpligt?