Italiensk bönsallad med svartrot

Italiensk bönsallad med svartrot

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
4 personer
Bönsalladen är god som den är, eller servera till någon god röra till.
Fler recept på:
Italiensk Mat, Sallad, Basilika, Bönor, Citron, Tomater, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 5 st svartrötter
    2. ca 400 g små röda tomater på kvist
    3. olja
    4. salt och peppar
    5. 1 burk stora vita bönor, ca 400 g
    6. ca 1 dl flagor av parmesanost, ca 50 g
  1. Dressing

    1. 1–2 st vitlöksklyftor
    2. saft och skal av 1 citron
    3. 1 kruka basilika
    4. 1/2 dl olivolja
    5. 1 nypa socker
    6. salt och peppar
  2. Garnering

    1. färsk basilika

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225°.

    2. 2.

      Dressing: Skala och riv vitlöken. Finriv skalet på citronen och pressa ur saften. Mixa ihop det med de resterande ingredienserna. Ställ åt sidan.

    3. 3.

      Skala svartrötterna och skär i mindre bitar. Lägg dem efter hand i vatten med citron så de inte blir mörka.

    4. 4.

      Ugnsbaka tomaterna med lite olja, salt och peppar i en varm ugn i 15–20 minuter.

    5. 5.

      Stek under tiden svartrötterna gyllenbruna och mjuka i en stekpanna med 1 tsk olja, salt och peppar, i ca 10 minuter. Vänd ner de vita bönorna mot slutet så att det blir varma. Smaka av med salt och peppar.

    6. 6.

      Lägg allt på ett fat, ringla över dressingen, strö över flagor av parmesan och garnera gärna med färsk basilika.

Tips från kocken

Lägg gärna svartrötterna, efter hand som du skalar dem, i vatten med lite citron så de inte mörknar i färgen.
Är innehållet i detta recept olämpligt?