Irenes bästa semlor

Irenes bästa semlor

Av: / Foto: Ralph Månsson
80 min
8 stycken
Recept på riktigt goda semlor!
Annons

Ingredienser

  1. 50 g smör eller margarin
  2. 1 1/2 dl vit sirap
  3. 5 dl mjölk
  4. ca 14 dl vetemjöl
  5. 1 tsk bakpulver
  6. 50 g jäst för söta degar
  7. 1 st ägg
  8. 1 tsk nystött kardemumma
  9. 1/2 tsk salt
 1. Pensling

  1. 1 st ägg
  2. 1 msk vatten
  3. 1/2 krm salt
  4. Fyllning till ca 10 bullar
  5. 100 g mandelmjöl, ca 2 dl
  6. 1 dl florsocker
  7. 1 st bittermandel
  8. 1/2 dl mjölk
  9. 3 dl vispgrädde
 2. Garnering

  1. florsocker

Gör så här

  1. 1.

   Steg 1: Rör matfett och vit sirap vitt och poröst.

  2. 2.

   Steg 2: Värm mjölken fingervarm. Blanda mjölet med bakpulvret i en skål. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, kardemumma, salt och 10 dl av mjölblandningen. Klicka ner ett par matskedar av den porösa matfettsblandningen och rör snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med en bakduk och låt fördegen vila i ca 30 minuter. Tillsätt därefter den sparade matfettsblandningen och resten av mjölblandningen eller så mycket att degen blir smidig, blank och slät efter knådning.

  3. 3.

   Steg 3: Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i längder, som skärs upp i jämnstora bullbitar.

  4. 4.

   Steg 4: Forma degbitarna med kupad hand till släta, runda bullar som du lägger på bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Vispa samman ägg, vatten och salt och pensla de färdigjästa bullarna. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

  5. 5.

   Steg 5: Gör egen mandelmassa så här: Blanda mandelmjöl och florsocker till fyllningen. Riv ner bittermandeln och tillsätt mjölken. Rör till en slät massa.

  6. 6.

   Steg 6: Skär av ett lock på varje bulle. Bre ut den hemlagade mandelmassan på underdelarna. Vispa grädden, fyll den i en strut och spritsa ut på bullarna. Genom att använda olika tyllar kan du variera mönstret på grädden. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Tips från kocken

Tips! Genom att väga degen när du skär upp den i bullbitar får du jämnstora bullar. Om bullarna är olika stora kan de små bli lite torra under gräddningen
Är innehållet i detta recept olämpligt?