Inkokta plommon med rostad vit chokladmousse, citrontimjan och citronverbena

Inkokta plommon med rostad vit chokladmousse, citrontimjan och citronverbena

10 Stycken
Annons

Ingredienser

 1. inkokta plommon

  1. 1000 g Socker
  2. 2 l Vatten
  3. 1 st citron - saften
  4. 2 dl vitt vin
  5. 1 st vaniljstång
  6. 1 kvistar citrontimjan
  7. 1 kvistar citronverbena
  8. 20 st röda plommon
 2. rostad vit chokladmousse

  1. 250 g Vit choklad
  2. 395 g Vispgrädde
 3. mördegsbotten

  1. 90 g Smör
  2. 115 g Socker
  3. 1 st Ägg
  4. 1 g Salt
  5. 225 g mjöl

Gör så här

  1. 1.

   inkokta plommon: Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp stång och frön med socker, vatten, citronsaft, vitt vin, citrontimjan och citronverbena; låt koka ihop i cirka 5 minuter. Lägg i plommonen med skal, dra av kastrullen från värmen. Lägg ett lock på plommonen och se till att de är helt täckta av lagen. Låt svalna i lagen, förvara sedan i kyl.

  2. 2.

   rostad vit chokladmousse: Värm ugnen till 140°. Rosta den vita chokladen i ugnen i cirka 10 minuter. Koka upp 115 g vispgrädde och blanda med den varma chokladen. Vispa resterande grädde (280 g) löst. Låt chokladblandningen svalna till 40°. Vänd i en rymlig bunke ihop den vispade grädden med chokladblandningen; använd en slickepott för att bevara så mycket luft som möjligt i moussen. Gjut moussen i runda stansringar, 7 cm i diameter. Ställ ringarna i frysen så blir det lättare att få moussen ur formarna.

  3. 3.

   mördegsbotten: Värm ugnen till 165°. Blanda smör och socker. Rör i ägget och salt. Tillsätt sist mjöl, arbeta till en smidig deg. Låt degen vila i kyl i minst 30 minuter. Kavla ut degen på mjölat bakbord till cirka 3 mm tjocklek. Stansa ut runda kakor i samma storlek som mousseringarna. Grädda i cirka 10 minuter, tills kakorna börjar få färg.

  4. 4.

   montering: Värm varje stansring som är runt moussen med händerna. Tryck ut moussen på en mördegsbotten. Toppa med plommon lyfta ur lagen, ringla lite lag över och plocka över några fina citrontimjan- och citronverbenablad.

Är innehållet i detta recept olämpligt?