Inkokt lax med rustikt äppelmos

Inkokt lax med rustikt äppelmos

Av: / Foto: Christina Uhlin
30 min
6 portioner
Klassiskt går alltid hem. Här serverar vi den inkokta laxen med ett lite sött äppelmos. Använd gärna svenska äpplen!
Fler recept på:
Potatis, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. ca 600 g lax
    2. lag
    3. 1 gul lök
    4. 5 dl vatten
    5. 1 dl ättikssprit, 12%
    6. 5 kryddpepparkorn
    7. 5 nejlikor
    8. 1 tsk salt
    9. 3 lagerblad
    10. 1 dl strösocker
    11. +vätskan från äppelkoket
  1. Äppelmos

    1. 2–3 tvättade röda äpplen av mjuk sort
    2. 1 dl strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Äppelmos: Skär äpplena i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker. Tillsätt sockret och koka dem mjuka under lock i ca 10 minuter. Sila och spara vätskan till laxen. Mixa äppelbitarna med stavmixer eller slå sönder med en potatisstöt.

    2. 2.

      Skär laxen i kuber, ca 3x3x3 cm. Lägg dem i en form som tål värme och som rymmer både lax och lag.

    3. 3.

      Skär löken i skivor eller små klyftor. Koka ihop ingredienserna till lagen. Låt stå några minuter och häll sedan över laxen. Täck med plastfolie, låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kyl.

    4. 4.

      Laxen får bra smak redan efter ett dygn, men kan gärna ligga 2 dygn i lagen. Servera med äppelmoset.

Fler recept på:
Potatis, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?