Inkokt lax med romsås

Inkokt lax med romsås

Av: / Foto: Anders Norrsell
180 min
6 personer
Smarrig inkokt lax serverad med romsås.
Fler recept på:
Jul, Sallad, Dill, Potatis, Rödlök, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg hel laxsida
  1. Lag

    1. 1 st rödlök, skivad
    2. 1 st gul lök, skivad
    3. 1 1/2 dl ättika, 12 %
    4. 6 dl vatten
    5. 2 msk salt
    6. 1 dl strösocker
    7. 6 st kryddpepparkorn
    8. 6 st vitpepparkorn
    9. 2 st lagerblad
    10. 1 tsk dillfrön
    11. 1 tsk fänkålsfrön
    12. några dillstjälkar
  2. Romsås

    1. 20 g dill
    2. 1/2 gurka
    3. 2 dl crème fraiche
    4. 80 g röd kaviar
    5. salt, svartpeppar
  3. Garnering

    1. dillkvistar
    2. rödlök från lagen
  4. Servering

    1. kokt potatis
    2. kokta grönsaker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ungen på 150 grader.

    2. 2.

      Koka upp lagen och låt den sjuda medan du förbereder laxen.

    3. 3.

      Bena ur laxen och lägg i en ugnsform med höga kanter. Sila lagen över fisken och täck med folie. Spara löken från lagen.

    4. 4.

      Sätt i en kökstermometer och ställ in formen mitt i ugnen. Ta ut när termometern visar på 55 grader.

    5. 5.

      Låt svalna så snabbt som möjligt och ställ sen i kylskåp minst 2 timmar, gärna över natten.

    6. 6.

      Romsås: Grovhacka dillen. Skala och tärna gurkan. Blanda alla ingredienser och förvara svalt.

    7. 7.

      Garnera med dillvippor och löken från lagen. Servera med potatis, grönsaker, romsås och sallad.

Fler recept på:
Jul, Sallad, Dill, Potatis, Rödlök, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?